Incident la o centrală nucleară din Finlanda. Nivelul de radiații a crescut în interior

The abnormal operational occurrence at Olkiluoto nuclear power plant, Eurajoki, Finland - 10 Dec 2020
Vedere aeriană cu centrala nucleară Olkiluoto din Finlanda, în seara zilei de 10 decembrie 2020. Foto: Profimedia Images

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a fost anunțată joi că a avut loc un incident la centrala nucleară Olkiluoto din Finlanda, aflată la circa 220 de kilometri în nord-estul capitalei Helsinki.

Autoritățile finlandeze în domeniul nuclear (STUK) au transmis că nivelul radiațiilor a crescut în interiorul centrale nucleare, însă acestea nu au fost depistate și în exterior, situața fiind fiind sub control. AIEA a precizat că este în dialog permanent cu STUK și că va anunțat mai multe informații pe măsură ce sunt disponibile.

Problema a apărut în jurul orei 13:00, la unitatea 2 a centralei, iar reactorul nuclear a fost oprit.

„Nu există indicii ale unei scurgeri de combustibil și nu mai există niveluri excepționale de radiații în interiorul centralei”, a precizat STUK, într-un comunicat.

„Acesta este un incident semnificativ și excepțional, prin urmare considerăm că este important să oferim informații corecte”, a declarat ministrul finlandez Aino-Kaisa Pekonen.

Potrivit Reuters, creșterea rapidă a radiației ar putea proveni din materialul filtrant contaminat care a ajuns în sistemul de răcire.

Potrivit autorităților finlandeze, nivelul de radiații ridicat a fost detectat într-o încăpere unde în mod normal sunt înregistrate valori mai mari și niciun angajat al companiei nu a fost expus radiațiilor.

Centrala nucleară Olkiluoto are o capacitate de 890 de megawați.

După acest incident, prețul energiei electrice din Finlanda a crescut până la 2.000 de euro pe megawatt oră.

sursă-Digi24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.