Suedia. Regele Carl Gustaf a recunoscut, într-un mesaj televizat, că “modelul suedez” de luptă cu pandemia de coronavirus a eșuat: ”Poporul suedez a suferit enorm în condiții dificile”.

Regele Carl al XVI-lea Gustaf a descris 2020 drept un an “teribil”, în cadrul unei emisiuni TV de final de an și a declarat că strategia națională pentru combaterea coronavirusului a eșuat. 

“Cred că am eșuat. Avem un număr mare de persoane decedate, iar acest lucru este teribil. Poporul din Suedia a suferit enorm în condiții dificile. Este un eveniment foarte dramatic să nu îți poți lua un rămas bun călduros de la cei dragi care au decedat” a spus monarhul.

Când a fost întrebat dacă îi era frică să nu fie infectat cu Covid-19, regele – care are 74 de ani – a spus: ”În ultima vreme, s-a simțit mai evident, s-a strecurat din ce în ce mai aproape. Nu asta vrei”.

Strategia Suediei de a lupta cu coronavirusul a fost diferită. Nu a impus restricții și nu a condiționat încălcarea normelor de siguranță de aplicarea amenzilor. În schimb, autoritățile au apelat la simțul responsabilității poporului și a emis numai recomandări de conduită.

La polul opus, țările europene au intrat pe rând în lockdown în lunile de primăvară, iar unele se află deja la a doua perioadă de carantinare. Până în prezent, autoritățile sanitare au raportat 350 de mii de cazuri de coronavirus și 7.800 de decese, la o populație de circa 10,4 milioane de locuitori.

Potrivit unui document oficial, jumătate dintre decesele provocate de COVID s-au înregistrat în centrele de îngrijire pentru bătrâni, pentru care guvernul și-a asumat responsabilitatea că le va proteja.

În Suedia masca de protecție nu a fost niciodată obligatorie, doar recomandată, iar barurile și restaurantele au funcționat zilnic. Dar, în contextul creșterii numărului zilnic de cazuri noi de COVID raportate și a apropieri sărbătorilor de iarnă, autoritățile au emis noi recomandări: întâlniri în grupuri de maximum opt persoane sau evitarea călătoriilor cu autobuzul și trenul. În plus, au fost interzise concertele, manifestațiile și participarea publicului la evenimentele sportive.

Săptămâna trecută, autoritățile au dispus, pentru prima dată, ca elevii cu vârste de peste 16 ani să facă școală online. La începutul acestei săptămâni, clasele de elevi cu vârste între 13 și 15 ani din Stockholm și-au mutat activitatea pe Internet, în contextul creșterii numărului de cazuri.

Sursa: BBC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.