Iohannis, mesaj transant catre partide: gata cu politrucii! „Politizarea institutiilor, o practica toxica, nu poate sa ne ofere nimic bun in viitor”

Mostenirea lasata de arhitectii Unirii din 1859, deopotriva institutionala si simbolica, reprezinta temelia solida pe care sa continuam modernizarea Romaniei, afirma presedintele Klaus Iohannis, duminica, intr-un mesaj adresat cu prilejul implinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Romane.„Aducem astazi un omagiu triumfului idealului Unirii Principatelor Romane din 1859. Intr-o simbioza politica si sociala cu adevarat istorica, poporul si elitele vremii si-au impus telul in interiorul si in afara granitelor: unitatea romanilor din cele doua Principate, Moldova si Tara Romaneasca”, afirma Klaus Iohannis.

Seful statului subliniaza contributia decisiva a domnitorului Alexandru Ioan Cuza la aceasta realizare.

„Acest moment stralucit nu s-ar fi putut infaptui fara contributia decisiva a unei personalitati remarcabile. Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, ca domn al Moldovei si al Tarii Romanesti, a fost un eveniment gandit cu iscusinta de cei din interiorul si din afara statului, romani devotati si prieteni straini care au sustinut nobilul ideal al Unirii. Printr-o inovatie politica si juridica greu de imaginat in climatul european de atunci, unionistii generatiei pasoptiste au infruntat fortele potrivnice si au realizat primul pas important in faurirea Romaniei moderne. Reformele care au urmat au pus bazele unui proces ireversibil de sincronizare si armonizare a spatiului politic si social romanesc cu cel european”, afirma Iohannis.

El reaminteste ca, in doar cativa ani de mandat, Alexandru Ioan Cuza a edificat osatura institutionala, administrativa si juridica a statului roman modern prin adoptarea unui nou Cod Civil si prin impunerea impartirii atributiilor administrative la nivel central si local, fiind, totodata, si initiatorul unor ample reforme agrare si fiscale, precum si al unui pachet de legi dedicat invatamantului romanesc.

„Mostenirea lasata de arhitectii Unirii din 1859, deopotriva institutionala si simbolica, reprezinta temelia solida pe care sa continuam modernizarea Romaniei, una dintre directiile majore fiind consolidarea invatamantului romanesc, care sa ofere o educatie accesibila si performanta. De aceea va invit, dragi romani, sa facem din proiectul ‘Romania Educata’ unul dintre pilonii centrali ai urmatorilor ani. Este o datorie a celor de la guvernare, a dascalilor, a intregii societati”, spune Iohannis.

Seful statului subliniaza, totodata, necesitatea depasirii centralismul administrativ, un veritabil obstacol in calea modernizarii actuale a Romaniei.„Avem nevoie de o noua paradigma a descentralizarii, care sa incurajeze eficienta prin delegarea mai multor sarcini catre administratiile locale, care cunosc mai bine nevoile cetatenilor si pot rezolva problemele din regiunile defavorizate ale Romaniei. In plus, politizarea institutiilor, o practica toxica si de notorietate in societatea noastra, nu poate sa ne ofere nimic bun in viitor, iar solutia este sa lasam meritocratia sa iasa la suprafata”, sustine Iohannis.

Presedintele puncteaza ca, in prezent, Romania are un nou rol istoric, iar parcursul de acum se leaga indisolubil de apartenenta la Uniunea Europeana si la NATO.

„Asa cum in lipsa unui crez unionist cele doua Principate nu ar fi devenit un singur stat, fara principiile democratice care ne-au calauzit drumul spre integrarea euro-atlantica nu putem sa intarim institutional statul pe mai departe”, spune el.

Iohannis isi incheie mesajul cu un apel la unitate si solidaritate.

„Cea mai pretioasa lectie a paginilor vii de istorie de la momentul Unirii din 1859 este cea a unitatii si a solidaritatii, atat de frumos exprimata in imnul Unirii Principatelor: ‘eu ti-s frate, tu mi-esti frate!’. Indiferent de obstacole, atat timp cat ne dorim cu totii o Romanie mai buna, vom putea sa ne atingem telul daca ramanem uniti si avem ca deziderat binele intregii natiuni”, mai afirma seful statului.

Sursa: aktual24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.