Florin Citu, dupa tragedie: „Asa nu mai merge! Iesiti din birouri si faceti-va treaba, altfel plecati cu totii acasa”

Premierul Florin Citu a avut, vineri dupa-amiaza, o iesire dura in cazul incendiului de la „Matei Bals”. El le-a cerut fucntionarilro cu atributii de verificare si control sa iasa din birouri, „altfel plecati cu totii acasa”.
„Metehnele sistemului de sanatate au fost prezente si astazi in aceasta strategie. Desi au fost alocate resurse importante, 6,1% din PIB anul trecut, doar o foarte mica parte din acesti bani au fost alocati investitiilor. Este momentul sa intelegem ca nu se poate sa mergem asa mai departe. Nu se poate sa cheltuim peste 95% din resurse pentru salarii si sporuri”, a spus Citu, taios.

„Exista o echipa complexa pe care am constituit-o la Corpul de control care va prezenta un raport final. Avem un raport preliminar. S-a intamplat anul trecut la Piatra Neamt si se pare nu am invatat nimic, s-a intamplat si azi. Asa nu mai merge! Le spun angajatilor din administratie, Ministerul Sanatatii, inspectiile de control ale Ministerului Sanatatii, Directiilor de Sanatate: Iesiti din birouri si faceti-va treaba, altfel plecati cu totii acasa. Fiecare angajat din sectorul public sa isi faca treaba pentru care este platit”, a cerut Citu.

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, condoleante familiilor victimelor incendiului de la Institutul „Matei Bals”, unde s-a deplasat la pranz, si a subliniat ca in acest caz trebuie rapid sa fie trase concluzii si gasite solutii.

„O zi foarte trista astazi, cu tragedia care s-a intamplat aici in aceasta dimineata. Ce pot sa spun este ca imi pare foarte rau. Transmit condoleante familiilor indoliate, iar celor care au fost aici, in saloane, le doresc insanatosire grabnica, ei au fost transportati la alte spitale, unde vor fi tratati corespunzator”, a spus seful statului la Institutul „Matei Bals”.

Iohannis a aratat ca interventia in cazul incendiului a fost foarte complicata.

„Am discutat, de cand au fost anuntate fortele de interventie, in permanenta cu cei care au condus interventia si pana in momentul de fata am primit toate datele care sunt certe despre interventie. A fost o interventie foarte complicata, cu foarte multe forte implicate. S-a reactionat extrem de rapid. In foarte putine minute, fortele de interventie au intervenit, au stins focul, au mutat pacientii la alte spitale, insa, din pacate pentru cativa, a fost prea tarziu. Totusi, tin sa felicit fortele de interventie pentru promptitudinea interventiei la acest incendiu groaznic. Este foarte clar ca trebuie rapid trase niste concluzii si venit cu solutii”, a mai spus Iohannis.

Presedintele a subliniat ca este nevoie de o reforma a sistemului sanitar si a precizat ca asteapta, cat de curand, primele idei in acest sens de la ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu.

„Situatia se repeta cumva. Am avut, nu demult, o tragedie la Piatra Neamt, avem acum, aici, la ‘Bals’, aceasta tragedie. Au fost incendii mai mici la alte spitale si cu siguranta motivele sunt diverse, ele sunt anchetate si anchetele vor scoate fara indoiala la lumina ce s-a intamplat, cine este vinovat si vinovatii vor fi sanctionati. Insa, dupa parerea mea, problema este mult mai ampla. Aici avem de-a face cu probleme structurale in spitalele din Romania si am solicitat noului ministru al Sanatatii – si la discutia pe care am avut-o acum cateva saptamani, si astazi din nou – sa lucreze cu celeritate la un proiect de reforma pentru intregul sistem de sanatate din Romania si astept cat de curand primele idei, pentru a putea demara aceasta reforma”, a declarat seful statului.

Medicii, asistentele si intregul personal din sistemul medical, a adaugat presedintele, sunt eroi.

„Ei au depus eforturi supraomenesti, au lucrat pana la epuizare, lucreaza de un an de zile in conditii de stres extrem, in conditii foarte complicate, personal prea putin. Si imi exprim, si cu aceasta ocazie, care este o ocazie trista, admiratia pentru toti medicii si tot personalul medical, si din spitalele COVID, si din centrele de vaccinare, si din toate unitatile medicale din Romania. Tot ce merita ei sunt laude si incurajari, dar, pentru cei care administreaza sistemul, repet: este nevoie de o reforma profunda in sistemul de sanatate publica, fiindca astfel de lucruri nu trebuie sa se repete!”, a conchis presedintele Iohannis.

\sursa: aktual24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.