„Gata cu smecheria”. Florin Citu intra dur peste companiile de stat, le taie finantarile sau le desfiinteaza daca nu „vor arata programe de reforma”

Premierul Florin Citu a declarat, luni, ca adoptarea proiectului legii bugetului de stat in Guvern va mai intarzia cateva zile, intrucat asteapta de la ministri propuneri de reforme privind companiile de stat, subliniind ca, in cazul in care nu se va veni cu solutii, acestea vor fi fortate prin limitele din buget.„Bugetul pentru 2021 intarzie putin, pentru ca eu am cerut un lucru foarte important si nu dau inapoi de la acest lucru. Subventiile sau cheltuielile care se duc catre anumite sectoare din sectorul public, anul acesta, trebuie sa fie legate de reforme. Am spus foarte clar, nu se duce niciun ban catre niciun sector daca nu vad aceste reforme. Astept sa vad reforme care vin, vom forta aceste reforme, daca nu, prin limitele din buget, dar este anul reformelor 2021. Daca nu facem acest lucru, vom continua sa aruncam bani buni in companii de stat care doar fac pierderi si vor castiga doar smecherii. Acest lucru se opreste, ajunge, acest lucru ajunge, nu se va mai intampla in perioada urmatoare, banii se vor duce doar in companii care vor arata programe de reforma si vor arata ca vor veni pe profit, daca nu va exista asa ceva acele companii nu vor mai exista, sa fie foarte clar”, a afirmat Citu, inainte de sedinta conducerii PNL.

Intrebat ce inseamna ca bugetul intarzie putin, el a explicat: „Intarzie putin, adica nu o sa fie adoptat maine in sedinta de Guvern, s-ar putea sa fie adoptat saptamana aceasta sau in prima zi saptamana viitoare, dar va fi in zilele urmatoare, deci nu o sa fie maine”.

Prim-ministrul a reiterat ca este momentul ca in sectorul public oamenii sa-si faca treaba pentru care au fost angajati.

„Vor fi criterii de performanta la toate institutiile. Trebuie sa ne uitam la toate pentru a preveni in viitor, iar pe mine ma intereseaza… sunt foarte multi bani care se duc, de exemplu, in sectorul Sanatate – 65 de miliarde aproape, anul trecut. Trebuie sa vedem acesti bani cum au fost cheltuiti si daca au fost cheltuiti eficient, dar nu e vorba numai despre Sanatate. In toate sectoarele din sectorul public se duc foarte multi bani, numai pe cheltuielile de personal sunt aproape 110 miliarde de exemplu, anul trecut”, a indicat Florin Citu.

Seful Executivului a punctat ca ministrii trebuie sa vina cu un plan de reducere de cheltuieli pentru bugetul pe acest an.

„Le-am cerut acest lucru, cred ca acum doua-trei saptamani in sedinta de Guvern, trebuie sa vina cu masuri de reducere. Daca nu vin, vor fi reduse limitele si vom forta aceasta reforma prin buget”, a explicat Citu.

sursa: aktual24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.