Maia Sandu, primul presedinte roman al Moldovei care a ajuns la Palatul Elysee in ultimii 24 de ani. Macron: „O personalitate curajoasa”

Presedintele francez Emmanuel Macron si-a exprimat joi sprijinul pentru noua presedinta pro-europeana a Republicii Moldova, Maia Sandu, aleasa in noiembrie in fata fostului sef pro-rus al statului, Igor Dodon, indemnand-o sa faca „reforme curajoase” pentru a intari statul de drept in fosta republica sovietica, relateaza AFP, citata de Agerpres.


Primind-o pe Maia Sandu pentru un dejun la Palatul Elysee, Macron a reafirmat „sprijinul de neclintit al Frantei pentru suveranitatea, independenta si integritatea teritoriale a Republicii Moldova in cadrul frontierelor sale recunoscute international”.

El si-a oferit de asemenea sprijinul pentru rezolvarea conflictului din regiunea separatista Transnistria.

Maia Sandu este primul presedinte al Republicii Moldova in vizita la Palatul Elysee in ultimii 24 de ani.

In varsta de 48 de ani, ea a fost aleasa la 15 noiembrie, cu 57,75% din voturi, in fata presedintelui in exercitiu, pro-rusul Igor Dodon, reaminteste AFP.

„Alegerea dumneavoastra este un mesaj de speranta formidabil”, a spus Macron, afirmand despre Maia Sandu ca este „o personalitate curajoasa care se lupta de multi ani pentru statul de drept si impotriva coruptiei”.

„Imi doresc ca Franta si UE sa va poata insoti cu tarie si pe termen lung”, a adaugat el, precizand ca Parisul va sprijini proiectul reconditionarii unei linii de cale ferate „esentiale” intre Chisinau si UE.

Parcursul european „este calea cea mai scurta catre democratie si prosperitate”, a afirmat Maia Sandu, exprimandu-si dorinta de a consolida Acordul de Asociere cu UE incheiat in 2014.

„Acordul de Asociere ne permite sa aducem valorile si standardele europene la noi acasa pentru a imbunatati nivelul de trai al oamenilor”, a mai declarat ea, conform unei transcrieri a discursului publicat pe site-ul presedintiei Republicii Moldova.

Considerata una dintre cele mai sarace tari din Europa, Republica Moldova oscileaza de la un scrutin la altul intre sustinatorii apropierii de Moscova si cei care sprijina integrarea europeana, in special prin legaturile sale cu Romania vecina, noteaza AFP.

Sursa: aktual24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.