Firea s-a dus cu scandal peste Clotilde Armand la Primaria Sector 1. Nu a fost bagata in seama

Prim-vicepresedintele PSD Gabriela Firea s-a infiintat, luni, la sedinta Consiliului Local al Sectorului 1 care a fost convocata de consilierii locali ai PSD. La sedinta nu au participat insa consilierii de la PNL si USR PLUS, care detin majoritatea, si nici primarul Clotilde Armand.


Firea a venit insotita de mai multi parlamentari PSD, care au tinut sa o pozeze in timp ce tinea un discurs in fata unei sali in care se aflau doar pesedistii. Firea a tinut un discurs in care a sustinut din nou ca finantarea pentru patru spitale din Capitala a fost „taiata”.

„Constatam regretabil ca doamna si consilierii locali de la PNL, USR PLUS si PMP nu au dorit sa participe la aceasta sedinta. Tragem concluzia ca nu ii intereseaza situatia sanatii din Bucuresti si din Romania”, a acuzat Firea.

In timp ce vorbea, Firea era pozata de deputatul PSD Dan Cristian Popescu, fost viceprimar PNL in Sectorul 2. Dupa ce si-au facut poze, Firea si parlamentarii PSD au plecat. De asemenea, au plecat apoi si consilierii PSD. Intregul spectacol organizat de Firea si parlamentarii PSD a durat mai putin de 5 minute.

Link video facebook: https://www.facebook.com/watch/?v=421198118939396

„Am dorit sa participam la sedinta Consiliului Local Sector 1 impreuna cu senatorii si deputatii din Bucuresti. A fost o sedinta scurta deoarece restul nu s-au prezentat din partea PMP, USR-PLUS si PNL au absentat. Au fost doar cei noua de la PSD. Consider ca e o lasitate sa nu participi la o astfel de sedinta cand pe ordinea de zi e un proiect asa important si anume revocarea hotararii de a lasa fara finantare 4 spitale mari din oras. Nu s-au prezentat. Secretarul Primariei Sectorului 1 a constatat lipsa cvorumului. Ne pare rau ca acesta e raspunsul lor fata de cetateni. Nu arata doar lasitate din punct de vedere politic, ci si lipsa de respect fata de cetateni. Nu ne oprim aici. Noi am propus in aceasta sedinta revocarea proiectului de saptamana trecuta. Mergem mai departe. Vom depune un proiect de hotarare prin care dorim sa fie preluate aceste 4 spitale de PMB, prin ASSMB”, s-a plans Firea dupa sedinta in fata jurnalistilor.


Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anuntat sambata ca, anul trecut, doar 0,27% din veniturile Spitalului Grigore Alexandrescu au provenit de la primarie si a mentionat ca banii alocati unitatilor spitalicesti din Sectorul 1 au scazut constant in ultimii ani. Antena 3, Romania TV si PSD o acuza pe Armand ca a „taiat” finantarea pentru patru spitale din Capitala.

„Spitalul Clinic pentru Copii Grigore Alexandrescu anul trecut a avut venituri de 109 milioane de lei din care 295.000 au provenit din Sectorul 1, adica 0,27% din total. (…) In 2017 am alocat 21 de milioane de lei, a scazut la 8 milioane in 2018, la 5 milioane in 2019 si am ajuns la 3 milioane in 2020. Asta este finantarea Sectorului 1 sub administratia PSD”, a declarat Armand intr-un dialog cu Vlad Voiculescu, postat pe YouTube.

„In Sectorul 1 s-a luat o decizie care era obligatorie si care nu are nicio legatura cu finantatul. Eu sunt intr-un fel de conflict de interes pentru ca este vorba de ce vreau sa fac si de ce am facut”, a precizat Clotilde Armand.

Vlad Voiculescu a explicat care situatia in privinta acestor spitale din Sectorul 1.

„Avem trei coordonate ale fiecarui spital. Un spital este in subordinea cuiva si poate sa fie in subordinea Ministerului Sanatatii, asa cum sunt toate cele patru spitale sau poate sa fie in subordinea Consiliului General asa cum sunt altele in Bucuresti, precum e Colentina sau Coltea. Terenurile si cladirile unui spital sunt in patrimoniul cuiva si in cazul acesta sunt in patrimoniul autoritatii publice locale si tot ce e in Bucuresti, toate cladirile, terenurile nu apartin sectoarelor ci apartin Consiliului Local. Daca vorbim in subordinea cui sunt, in patrimoniul cui sunt si in administrarea cui sunt si daca am inteles bine cladirile celor patru spitale, terenurile sau parte dintre ele erau in administrarea Sectorului 1 si acum sunt in administrarea spitalelor. Ceea ce e foarte normal”, a declarat ministrul Sanatatii.

Clotilde Armand a explicat ca Sectorul 1 era ultimul sector care nu facuse acest lucru.

„Asa cum cere legea, asa cum era si o decizie a Curtii de Conturi. Eram ultimul sector care nu a facut asta”, a explicat edilul Sectorului 1.

Voiculescu a afirmat ca prin trecerea cladirilor si terenurilor spitalelor la unitatile medicale, acestea pot accesa mai usor finantari.

„Daca un spital nu are in administrare propriile terenuri si cladiri, e mult mai complicat sa faca investitii pentru ca e o birocratie suplimentara. E o prostie de fapt. Mai mult decat atat, daca ai finantare si noi avem un program cu Banca Mondiala care trebuia folosit, acum e si pacat, e si o oportunitate, sunt 250 de milioane de euro disponibili din 2014. Nu au reusit sa fie cheltuiti. S-a cheltuit acum cu COVID-19 mai mult. Sunt fonduri pe care trebuie sa le folosim pentru investitii si o parte din investitii merg tocmai catre spitalele de care vorbeam”, a transmis el.

Acesta a explicat ca finantarea spitalelor poate veni in continuare de la sectoare.

„Finantarea poate sa vina in continuare de la sectoare. Si daca vom avea proiecte de investitii, ne bazam in continuare pe suportul vostru. Finantarea poate sa vina pentru oricare punct din bilantul acestor spitale de la Consiliul Sectorului 1, la fel cum poate sa vina de la Consiliul General, dar in sine ceea ce ati facut vine unei decizii a Curtii de Conturi din 2016”, a mai declarat Vlad Voiculescu.

Clotilde Armand a anuntat ca are bani pentru investitii in spitale.

„Vreau sa ajung la 40% din buget folosit pentru investitii, avem bani rezervati pentru investitii, mai ales investitii in spitale. Noi suntem o echipa si tu la nivel de minister si domnul viceprimar Horia la nivel de Consiliu General, noi la nivel de Sectorul 1 avem bani pentru aceste investitii, le vom duce. Nu e suficient sa facem investitii, trebuie sa avem si personal format care stie sa foloseasca aceste investitii si asta va fi munca pe care deja am inceput sa o facem”, a conchis edilul.

Consiliul Local al Sectorului 1 a avut pe ordinea de zi a sedintei de miercuri un proiect de hotarare care prevede transmiterea din administrarea Consiliului Local al Sectorului 1 a terenurilor si cladirilor aferente a patru spitale in administrarea Primariei Municipiului Bucuresti si anume spitalele Floreasca, Grigore Alexandrescu, Oftalmologic si de Arsi.

Gabriela Firea a anuntat ca reprezentantii PSD in Consiliul Local Sector 1 au depus un document prin care este convocata luni o sedinta a Consiliului, de la ora 12.00, pentru a vota un proiect prin care sa fie abrogata hotararea care transfera cele patru spitale din Capitala in administrarea PMB. Prim-vicepresedintele PSD a adaugat ca a fost facuta o actiune sa catre catre Institutia Prefectului care poate suspenda aceasta hotarare.

Sursa: aktual24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.