Gata cu dezmatul. Citu se tine de cuvant, sporurile pentru bugetari dispar in mare parte. Raman doar cele „legate de performanta”

Premierul Florin Citu a anuntat luni ca proiectul de buget va fi facut public in urmatoarele doua zile. El a subliniat ca sporurile pe care le vor mai primi bugetarii ”vor fi legate de performanta”. 


Citu a mentionat ca bugetul se va fundamenta pe un deficit bugetar de 7% – 7,1% din PIB. „Va fi in dezbatere publica maine sau poimaine. Am avut de clarificat cateva masuri, care vor fi printr-o ordonanta de urgenta sau amendamente in Parlament, cu cei de la coalitie, cu coalitia de guvernare. Legea bugetului este finalizata, va fi in transparenta publica maine sau miercuri dimineata, cel mai tarziu”, a afirmat Florin Citu la Parlament.

Premierul a avut si o veste proasta pentru bugetarii obisnuiti cu o avalansa de sporuri. De acum, sporurile ”vor fi legate de performanta”, a subliniat premierul: „Urmeaza o Lege a salarizarii care va lega sporurile de performanta in sectorul bugetar”.

In privinta companiilor de stat, acestea nu vor mai beneficia de bani de la bugetul statului daca nu vor fi profit. „Si v-am spus ca restructurarea se poate face in doua feluri: ori vin ei cu program de restructurare, ori facem cum am facut anul trecut, limitam subventiile numai catre companiile care sunt profitabile si celelalte trebuie sa vina cu un plan de restructurare”, a explicat Citu.

Premierul Florin Citu a anuntat, saptamana trecuta, ca inca se mai acordau sporuri „ca sa scrii la un calculator”.

„Am terminat acea analiza si sunt lucruri interesante pe care romanii ar trebui sa le stie si o sa le prezint in perioada urmatoare. Am descoperit sporuri despre care nu stiam ca exista. Am descoperit situatii in care legislatia in vigoare nu este respectata, in ce priveste suma sporurilor. Veti vedea. Va fi transpusa, cred ca vom veni in zilele urmatoare, chiar public voi prezenta modificarile care vor aparea, dar, asa cum am spus, urmeaza Legea salarizarii unitare, pe care o vom modifica in acest an, si acolo vom corecta si cea mai mare modificare sau cea mai importanta modificare in aceasta lege este sa faci legatura intre performanta si venit. Acest lucru nu exista astazi in Legea salarizarii.

Sporurile sunt date dupa ureche, veniturile la fel, cresc, sau salariile sunt date intr-un mod aleatoriu. Vom introduce criterii de performanta. Se poate face acest lucru si putem sa le dam si sporul, daca acesta exista, pe criterii de performanta. Este cea mai importanta modificare pe care o vom face la legea salarizarii”, a explicat Citu, miercuri, la Palatul Victoria, intrebat daca a finalizat analiza privind sporurile din sistemul bugetar.

El dat si cateva exemple privind sporuri care nu s-ar mai justifica.

„Va dau exemple de sporuri de care nu stiam ca exista, dar sunt mai multe. Este acel spor despre care toata lumea vorbeste, pentru conditii vatamatoare, care de fapt inseamna lucruri pe care noi astazi le facem zilnic. Sa scrii la un calculator nu mai este o conditie vatamatoare, exista un spor in anumite institutii. Vor disparea aceste sporuri, este un proiect anul acesta, anul viitor.

Anul acesta vom incepe poate cu o limitare si de anul viitor vom reaseza lucrurile. E nevoie de schimbarea, modificarea Legii salarizarii unitare. Repet, sporurile sunt bune, ele sunt o motivatie pentru toata lumea sa-si faca treaba mai bine. Dar doar atunci cand sunt legate de criterii de performanta, nu cand stau doar in pixul managerului si sunt date fara niciun fel de criteriu, doar date la fiecare fara sa respectam niste norme. Si atunci veti vedea ca vom folosi aceasta modalitate de a motiva oamenii sa-si faca treaba mai bine in sectorul public”, a declarat Citu

Sursa: aktual24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.