Planul noii puteri: Sancţiunile drastice pentru parlamentarii care chiulesc de la serviciu

Vot cu bile in plenul Camerei Deputatilor
Vot cu bile in plenul Camerei Deputatilor (Epoch Times România)


Parlamentarii care absentează nemotivat de la şedinţele de plen sau ale comisiilor din care fac parte ar putea plăti scump: 1.100 de lei absenţa, potrivit Digi24. În prezent, sancţiunea este de doar 100 de lei. În legislatura trecută, printre aleşii care s-au făcut remarcaţi pentru prea multe absenţe nemotivate s-au numărat, potrivit Digi24, fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, fostul premier Victor Ponta, dar şi Sebastian Ghiţă sau Crin Antonescu.


Deputaţii şi senatorii au obligaţia de a participa la toate şedinţele dintr-o sesiune parlamentară. În caz contrar, sunt buni de plată: 1 la sută din indemnizaţie pentru fiecare absenţă nemotivată.

“Comparând cu modele din alte state, am găsit că e nevoie de o sancţiune de 10 ori mai mare, de 10 la sută din indemnizaţie. Sunt, sau în sumă fixă sau procentuale, dar oricum un procent care se simte din partea celui care absentează, nu o chestie simbolică”, a declarat deputatul PNL Sebastian Burduja.

Cele mai recente date de pe site-urile celor două camere arată că deputaţii primesc în fiecare lună o indemnizaţie cuprinsă între 11.000 şi 14.000 de lei. La Senat, suma porneşte de la aproape 11.000 şi depăşeşte 13.000 de lei. Cea mai mare indemnizaţie este cea a preşedinţilor.

Astfel, în prezent, o absenţă costă între 109 lei şi 139 de lei. Dacă modificarea propusă va fi adoptată de parlamentari, noile sancţiuni vor porni de la 1.095 de lei şi pot ajunge la 1.399 de lei.

Sursa: epochtimes-romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.