Si romanii pot deveni astronauti europeni. Selectie organizata de Agentia Spatiala Europeana

Cetatenii romani pot participa la selectia organizata de Agentia Spatiala Europeana (ESA) pentru a deveni astronauti, anunta Agentia Spatiala Romana (ROSA), citata de Agerpres.


Potrivit unui comunicat de presa transmis, marti, de ROSA, candidaturile pot fi depuse in perioada 31 martie – 28 mai 2021.

„Pentru prima data in decurs de 11 ani, Agentia Spatiala Europeana este in cautare de noi astronauti. Agentia Spatiala Romana invita cetatenii romani care raspund criteriilor de selectie sa candideze. Procesul de recrutare este deschis candidatilor din Romania, ca urmare a faptului ca tara noastra este stat membru ESA. Perioada de depunere a candidaturilor este intre 31 martie si 28 mai 2021. ESA va lua in considerare doar inscrierile trimise pe parcursul celor opt saptamani prin intermediul portalului ‘Cariere la ESA’”, arata sursa citata de Agerpres.

Dupa incheierea perioadei de inscriere, va urma un proces de selectie in sase etape, ce se prevede a fi finalizat in octombrie 2022.

La nivel national, Agentia Spatiala Romana (ROSA) va conduce o campanie de informare cu scopul de a atrage cei mai buni candidati romani.

Persoanele care doresc sa aplice trebuie sa aiba o pregatire profesionala exceptionala si un istoric de rezultate remarcabile pe durata studiilor, precizeaza comunicatul amintit.

Sunt eligibili candidatii care au studii cel putin la nivel de master si cel putin trei ani de experienta profesionala.

Printre domeniile cele mai frecvent intalnite la astronautii de cariera se numara: inginerie aerospatiala, aviatie, diverse ramuri de inginerie, matematica-fizica, stiintele naturii, medicina, cibernetica, fara ca lista sa fie exhaustiva.

O lista completa a criteriilor de selectie poate fi accesata pe site-ul dedicat potentialilor candidati: https://www.esa.int/About_Us/Careers_at_ESA/ESA_Astronaut_Selection

In 2021, Romania sarbatoreste 40 de ani de la zborul primului si singurului cosmonaut roman, Dumitru-Dorin Prunariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.