„Acum isi rup camasa de pe ei”. Cum a blocat PSD in Parlament eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor timp de un an si jumatate

Vicepremierul Dan Barna a declarat, marti, ca PSD, „din evidenta rea credinta”, nu a trecut, in legislatura trecuta, pe ordinea de zi a Parlamentului, initiativa legislativa a USR privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor si a mentionat ca, in prezent, dintre cele trei proiecte pe aceasta tema, discutiile ar trebui sa inceapa de la cel al USR PLUS, in care pot fi preluate „elemente” din propunerea PNL.


„Legat de pensiile speciale ale parlamentarilor, bineinteles ca initiativa continua si sper ca in cel mai rau caz sa o finalizam saptamana viitoare, in cel mai bun caz le vom rezolva miercuri si asta pentru ca nu incetam sa descoperim soparlele si combinatiile celor de la PSD.

Trecand peste faptul ca am vazut ca acum isi rup camasa de pe dansii (cei de la PSD – n.r.) legat de tema pensiilor speciale, ipocrizie mai mare rar am vazut in politica, dar elementul cu adevarat sa-i spun simpatic, ca sa nu-i spun mai agresiv, a fost faptul ca, desi initiativa USR privind eliminarea pensiilor speciale a fost depusa la Birourile permanente reunite de un an si jumatate, cei de la PSD au reusit performanta ca toata legislatura trecuta sa nu o treaca pe ordinea de zi, tocmai pentru a se asigura ca nu poate ajunge la comisii si nici introdusa in dezbatere publica”, a spus Barna, la Parlament, citat de Agerpres.

El a precizat ca initiativele legislative ale USR si PNL nu au fost trecute pe ordinea de zi a legislaturii trecute din „evidenta rea credinta a PSD”.

„Practic, cele doua initiative, nici cea a USR, nici cea a PNL din legislatura trecuta, nu au fost trecute cu evidenta rea credinta de PSD pe ordinea de zi, astfel incat azi dimineata am depus din nou aceste initiative, tocmai pentru a nu mai exista niciun tertip prin care sa nu putem solutiona problema pensiilor speciale ale parlamentarilor, astfel incat in plenul reunit de maine se va constitui Comisia de statut care va incepe sa lucreze, sa dea raport pe aceste initiative legislative. O sa vedem daca tot in plenul de maine sau in urmatorul plen reunit vom adopta aceasta necesitate morala pentru Romania – eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor”, a adaugat Barna.

El a mentionat ca trebuie sa se inceapa cu eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

„Este un lucru foarte simplu: trebuie sa incepem cu pensiile noastre speciale pentru ca toate celelalte categorii sa inteleaga ca acest tip de pensii nu este moral in Romania de astazi si toate initiativele care vor urma vor avea legitimitate morala. Orice abordare, prin care am pastra pensiile parlamentarilor si am discuta despre alte categorii, nu ne-ar face deloc credibili si am parea ipocriti”, a mai spus Dan Barna.

Intrebat pe ce proiect ar trebui sa mearga dezbaterea, din cele trei depuse pe aceasta tema, Barna a spus ca pe cel mai vechi, care este al USR.

„In mod logic, pentru a evita orice competitie, ar trebui sa mergem pe istoricul calendaristic. Cel mai vechi proiect este cel al USR PLUS in momentul de fata. In Comisia de statut pot fi preluate si elementele, daca sunt, de la colegii de la PNL. USR PLUS si PNL vor aduce pe ordinea de zi un proiect corect, constitutional, care sa rezolve aceasta problema”, a adaugat vicepremierul.

Barna a mai spus ca obiectivul este ca proiectul privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor sa fie adoptat cel tarziu saptamana viitoare.

„Obiectivul la momentul acesta este ca maine Comisia de statut sa finalizeze dezbaterile pana la incheierea plenului reunit si speram sa avem si maine un vot, dar in fiecare zi mai descoperim inca o petarda, o grenada lasata de PSD pe parcurs. Daca se intampla maine sunt foarte fericit. In cel mai rau caz, daca apare orice, un element imprevizibil, saptamana viitoare va fi cu siguranta”, a dat asigurari Barna.

Comisia de statut urmeaza sa intocmeasca un raport pe trei proiecte care vizeaza eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, initiate de PNL, USR PLUS si PSD, iar in termen de maxim o saptamana sa intre la vot in plenul Parlamentului, a anuntat, marti, presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, dupa sedinta Birourilor permanente reunite.

Liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, Alfred Simonis, a declarat ca actuala majoritate parlamentara tergiverseaza eliminarea pensiilor speciale, propunerea social-democratilor pentru organizarea, marti, a unei sedinte comune a Parlamentului pentru acest scop fiind respinsa in Birourile permanente reunite.

Sursa: Aktual24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.