Colonelul acuzat de atrocităţi la Revoluţie ajunge oficial parlamentar. A fost ales pe listele AUR

Francisc Toba
Francisc Toba (Captura Video)

Cu 155 de voturi „pentru” şi 8 „împotrivă”, plenul Camerei Deputaţilor a validat mandatul deputatului Francisc Tobă, demersul fiind o urmare a unui raport înaintat de Comisia de validare.


Exclus din AUR, Francisc Tobă – al cărui nume apare într-un dosar legat de represiunea ce a avut loc în Sibiu, în timpul Revoluţiei – a depus apoi jurământul în plenul Camerei Deputaţilor.

Potrivit informaţiilor apărute în spaţiul public, Tobă a fost acuzat de tentativă de omor deosebit de grav şi complicitate la tratamente neomenoase, în dosarul cu pricina, clasat în 2010, fiind vorba despre peste 700 de victime, morţi, răniţi şi lipsiţi de libertate. Presa a relatat despre Tobă că, împreună cu Lt. Col. Dragomir Aurel, începând cu data de 22.12.1989, însoţiţi de militari în termen, înarmaţi, au ridicat din secţiile Spitalului Judeţean Sibiu mai multe persoane rănite, în ciuda insistenţelor cadrelor medicale. Aceste persoane au fost duse într-o sală de sport unde ar fi fost bătute de militari.

Revenind la validarea mandatului deputatului, reamintim că la începutul lunii februarie, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat o solicitare a grupului parlamentar AUR referitoare la invalidarea mandatului lui Francisc Tobă, în locul căruia partidul lui George Simion o propunea pe Raluca Maria Borta.

Reamintim că, în luna decembrie, George Simion, copreşedinte al formaţiunii AUR, a anunţat că va cere invalidarea mandatului de parlamentar al colonelului Tobă. Simion a luat această decizie după un incident petrecut în aceeaşi lună la Timişoara. Acolo, copreşedintele AUR a fost oprit să ajungă pe treptele Catedralei Mitropolitane, simbol al Revoluţiei şi sacrificiului uman din Decembrie 1989, unde voia să depună candele în memoria eroilor. Mai multe zeci de persoane, printre care şi participanţi la evenimentele de acum 31 de ani, au format un lanţ uman cerându-i lui Simion să nu “murdărească” acest monument sacru al Revoluţiei.

Timişorenii s-au arătat indignaţi de faptul că AUR, formaţiune catalogată de majoritatea analiştilor drept extremistă, are în componenţă două personaje conectate cu intervenţiile brutale ale regimului comunist dictatorial împotriva protestatarilor din Decembrie 1989, Francisc Tobă şi Nicolae Roman, ajunşi şi deputaţi în Parlamentul României cu ocazia alegerilor din 6 decembrie.

Sursa: epochtimes-romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.