„Atac la la fibra noastra nationala”. Ciolacu face scandal ca s-au taiat banii pentru construirea de noi biserici

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca guvernantii vor sa lase „in paragina” sute de lacasuri de cult, multe dintre ele aflate in patrimoniul national si in cel universal, prin taierea cu 90% a „investitiilor in conservarea si protejarea acestora”. In realitate, au fost taiati banii pentru construirea de noi biserici.


„Anul trecut nu ne-au lasat nici macar sa luam lumina in seara de Paste! Ne-au interzis accesul in biserici. Ne-au pus credinta la grea incercare, aruncand asupra romanilor un potop de amenzi si invrajbind tinerii contra batranilor. Anul acesta continua atacul la fibra noastra nationala. Vor sa lase in paragina sute de lacasuri de cult, multe dintre ele aflate nu doar in patrimoniul national, dar si in patrimoniul universal, prin taierea cu 90% a investitiilor in conservarea si protejarea acestora”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Guvernul Citu a taiat aproape 89% din bugetul alocat BOR pentru construirea si restaurarea lacasurilor de cult fata de 2020, anunta Digi24. In proiectul de buget se prevede alocarea celei mai mari sume pentru investitii din istoria Romaniei: 5,5% din PIB.

Secretariatul General al Guvernului va oferi bani Bisericii prin trei programe in 2021, iar suma cumulata ajunge la putin peste 760 de milioane de lei.

1. Bugetul pentru constructia si restructurarea lacasurilor de cult

Proiectul de buget de stat elaborat de Guvernul Citu prevede reducerea masiva in anul 2021, cu aproape 89% fata de executia preliminata pe anul trecut, a banilor publici alocati pentru constructia si restructurarea bisericilor, de la circa 249 de milioane de lei in 2020 la doar 28 de milioane de lei anul acesta. Acesti bani vor fi folositi pentru functionarea atat a lacasurilor de cult, cat si a muzeelor religioase. 

2. Sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult

In schimb, contributia statului la salarizarea personalului de cult este programata sa creasca cu 2,36% in anul acesta, de la 731,95 milioane lei in 2020 la 749,25 milioane lei in 2021. De asemenea, din acesti bani este sprijinita si Biserica Ortodoxa care isi desfasoara activitatea in afara tarii.

3. Alocatii bugetare pentru salarizarea personalului din invatamantul teologic

Totodata, bugetul pentru personalul din invatamantul teologic creste anul acesta cu 33% fata de 2020, suma acordata ajungand la 8,83 de milioane de lei pentru acest capitol.

Sursa: aktual24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.