Marea revolutie in administratie. Citu anunta ca niciun mare sef nu va mai sta mai mult de 3 ani pe aceeasi functie: „Trebuie sa incepem sa avem o administratie publica responsabila”

Premierul Florin Citu a anuntat, joi seara, ca luni va propune liderilor coalitiei de guvernare ca functiile de director general din administratia publica, precum si alte functii de conducere, sa fie ocupate in continuare doar pe baza de mandat, iar durata mandatului sa fie de maxim 6 ani.


„Trebuie sa ne uitam si sa intram in interiorul legii salarizarii unitare. Si acolo vor fi mai multe lucruri care se vor modifica. Voi propune luni in coalitie ca in administratia publica locala si centrala anumite functii de conducere, precum director general, secretar general, secretar general adjunct sa fie pe mandat, mandat de maxim 6 ani, la 3 ani de zile cu reinnoire a mandatului si evaluare, ca in toate tarile dezvoltate in administratie. Trebuie sa incepem sa avem o administratie publica responsabila. Mai mult, vreau o rotatie, dupa doua mandate trebuie sa te muti in alt departament. Trebuie sa avem un corp de functionari publici performanti”, a declarat Florin Citu la Digi24.

Ciprian Ciucu, fost presedinte al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici a explicat ce inseamna aceasta schimbare majora in administratie.

„Florin Citu va propune coalitiei PNL-USR-PLUS ca directorii generali din administratia publica sa nu mai fie inamovibili ci sa fie numiti pe baza unui contract care sa aiba la baza indicatori de performanta.

Sunt in sistemul public directori generali care au si 10, 15, 20 de ani pe functie. Sunt mai puternici decat ministrii, primarii sau secretarii de stat. Unii au afaceri cu sistemul pe care il patroneaza. Demnitarii trec, ei sunt eterni. Nu dau seama in alegeri, nimic nu-i clinteste si motiveaza ca sa performeze. Doar propriile lor interese. Cred ca am depasit acea etapa, cu functia publica bazata exclusiv pe cariera si vechime si trebuie ca pentru nivelurile superioare sa trecem la un sistem bazat pe preformanta.

Am reflectat mult asupra acestui subiect, cunosc sistemele publice ale mai multor state, am fost un an de zile la conducerea ANFP. Intregul sistem public trebuie resetat, scuturat, pus pe baze de performanta si cu un sistem de salarizare unitar si echitabil. Sustin propunerea premierului!”, a scris Ciucu pe Facebook.

Sursa: aktual24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.