Sosoaca si barbatul ei s-au dus sa-i incite pe mineri: „In Germania, un miner ia 4.000 de euro. Fascistii sunt la putere in Romania”

Senatoarea Diana Sosoaca s-a dus sambata in Valea Jiului pentru a sustine discursuri in fata minerilor. Acestia continua sa protesteze desi au promisiuni clare ca saptamana viitoare isi vor primi salarii.


Sosoaca, insotita de barbatul ei, a tinut un discurs foarte agresiv in fata minerilor la adresa guvernantilor.

„De 31 de ani Romania este condusa din afara. Problema minerilor din Romania are solutii, de 4 ani se incearca, s-ar putea da drumul la toate minele din Romania si ati putea avea circa 4.000 euro pe luna, ca in Germania. Germania deschide toate minele, iar noi le inchidem. In Germania, un miner ia trei-patru mii de euro pe luna, iar aici ne batem joc cu 500 de euro pe luna? Fascistii sunt la putere in Romania. N-o sa vedeti demisii, nu dau doi bani pe oameni, pe tara, pe popor. Daca otelariile ar fi romanesti ati trai in puf si voi si familiile voastre. Exista solutii. Stiti cine mai trebuia sa fie aici? Presedintele! Inainte era romanii lui Ioha, acum suntem oha! Unde-i SMURD-ul lui Arafat, trebuia sa fie aici. Nici dracu nu-l da jos de acolo, are un tupeu inimaginabil. Este unul dintre criminalii din Romania. Nici turcii, nici tatarii nu ne-au praduit cum ne-au praduit politicienii. Nu in puscarii ar trebui sa sfarseasca, ci la canal”, a strigat Diana Sosoaca in fata minerilor.

https://www.youtube.com/embed/MWBcAv5lM3M

La sosire, Diana Sosoaca a anuntat ca va incerca sa coboare in mina pentru a sta de vorba cu cei circa 80 de mineri care s-au blocat in subteran. Dupa mai multe discutii, nu i s-a permis acest lucru. Ea s-a dus apoi la intrarea in mina sa vorbeasca cu cativa mineri care iesisera din subteran.

„Voi ar trebui sa aveti salariu de 3.000 de euro pe luna”, le-a spus Sosoaca minerilor. 

Aproximativ 80 de mineri de la exploatarea de carbune Lupeni au continuat, sambata dimineata, protestul declansat in subteran, in urma cu trei zile, din cauza ca nu si-au primit salariile la timp.

Mai multi mineri de la exploatarea de huila Vulcan au venit la sediul Minei Lupeni, unde au ramas in sala de apel, in spirit de solidaritate.

„Protestul continua. In subteran mai sunt aproximativ 80 de oameni. Solidari cu ei sunt cativa mineri de la Vulcan, dar o parte si-au predat lampile si totul. Au venit din spirit de solidaritate cu ei. Cei de la Vulcan sunt la suprafata, in sala de apel”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Samuel Dioane.

Potrivit acestuia, o parte dintre minerii protestatari au iesit la suprafata pentru a-si intalni familiile, dupa care au revenit in subteran.

Starea de sanatate de sanatate a minerilor din subteran este monitorizata de catre salvatorii mineri.

„Exista salvatori care ii monitorizeaza tot timpul. In cazul in care unui om i se face rau din cauza epuizarii sau alte motive, este scos la suprafata si transportat la spital pentru ingrijiri medicale”, a explicat Dioane.

Mancarea pentru minerii din subteran este asigurata atat de sindicat, dar si cu sprijinul ortacilor de la alte sucursale miniere, care au strans bani si au cumparat hrana si apa.

In opinia directorului general al CEH, majoritatea minerilor a inteles situatia prin care trece compania si faptul ca isi vor primi banii mai devreme de 26 februarie. Din aceste considerente el a apreciat ca activitatea Complexului va reveni la normal luni dimineata.

Pe de alta parte, presedintele executiv al Sindicatului Muntele, Alin Sin, a mentionat, sambata, ca este posibil ca minerii de la Lupeni sa-si continue protestul pana vor primi salariile pe luna ianuarie.

Administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Cristian Rosu, a anuntat vineri, dupa o serie de intalniri avute la Bucuresti cu premierul Florin Citu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, si cu secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Lucian Heius, ca minerii isi vor primi salariile integral saptamana viitoare, mai devreme de termenul anuntat pentru 26 februarie.

Surse: aktual24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.