CTP: „Sa-si asume CCR ca pastreaza sporul de praf si de calculator. Florin Citu poate fi cel mai important premier din istoria post-decembrista a Romaniei”

Cristian Tudor Popescu considera ca premierul Florin Citu are sansa de a deveni „cel mai important premier din istoria post-decembrista a Romaniei” daca isi va duce la capat reformele anuntate. El il indeamna sa mearga inainte si „sa-si asume Curtea Constitutionala ca pastreaza sporul de praf si de calculator”.

„Domnul Citu poate fi cel mai important premier din istoria post-decembrista a Romaniei. Daca face ceea ce a spus aseara ca are de gand sa faca, asta va fi. Va fi un premier istoric. De ce spun asta? Pentru ca domnul Citu si-a propus, are o viziune si un proiect de maxima intensitate si in acelasi timp de maxima necesitate, care asteapta de 30 de ani”, a declarat CTP la Digi24

„Domnul Citu, spre deosebire de destui alti premieri ai Romaniei, are o meserie pe care o stapaneste. Dl. Citu este finantist si stapaneste aceasta meserie. Problema cu functia de premier este ca trebuie sa fii si politician. Si dl. Citu incearca sa fie si politician, in vreme ce ne spune cum trebuie restructurata economia Romaniei. Si de aici – l-am vazut si aseara, il vedem si acum – cum incearca sa dea dovada de talent in ametirea pestelui din lanseta. Adica e intrebat de eliminarea sporurilor in mod clar, dle, de ce ati putut sa dati ordonanta de urgenta pentru vouchere si pentru ce-ati mai dat, le-ati blocat, de ce nu dati si pentru sporuri? Si ce raspunde premierul? «Aici nu e vorba de eliminare, e vorba de o reasezare» ”, a mai spus CTP.

CTP a explicat ca termenul „reasezare” este un cuvant „salvator”, pe care il aude de pe vremea lui Ceausescu. „Nu puteai sa spui ca tai, nu puteai sa spui ca desfiintezi, reasezam! E un cuvant pur politic care nu are nicio corespondenta in realitate. E o vibratie a aerului. Apoi, nu are logica. Premierul spune: Asteptam legea salarizarii. Asteptam legea salarizarii, ca asa a spus domnul Orban, presedintele partidului, nu ca asa a spus premierul! Domnul Orban a venit cu aceasta zicere: la legea salarizarii rezolvam si cu sporurile. Pai, legea salarizarii n-are legatura cu sporurile absurde, nedrepte, grotesti”, a subliniat Cristian Tudor Popescu.

„Sigur, sunt sporuri de diverse categorii. Unele sunt corecte si trebuie mentinute, categoric, pentru oameni care intr-adevar lucreaza in conditii foarte dificile. I-ati vazut pe mineri cum vorbeau? Stiti de ce vorbesc asa? De ce au vocea aceea gajaita? Pentru ca au silicoza. In mina, faci silicoza pe la 40 de ani. Plamanii incep sa se intareasca si la un moment dat ajung sa nu te mai poata ajuta sa respiri. Da, unor oameni care muncesc in asemenea conditii sigur ca e logic sa le dai un spor. Insa celelalte sporuri, nedrepte, nu au legatura cu legea salarizarii. In legea salarizarii probabil vor fi introduse acele sporuri care sunt corecte. Si ele vor fi introduse in salarii, cum e si normal. Dar celelalte trebuie desfiintate”, a punctat Cristian Tudor Popescu.

Guvernantii au motivat ca o eventuala ordonanta privind taierea sporurilor ar putea fi oprita de Curtea Constitutionala, dar CTP considera ca CCR ar trebui lasata sa-si asume, eventual, un asemenea risc de imagine. 

„Eu as face asta, cu acest risc. Sa-si asume Curtea Constitutionala ca pastreaza sporul de praf si de calculator. In vazul intregii natiuni, sa faca asta Curtea Constitutionala! As pune-o in fata acestei situatii. Sa mentina Curtea Constitutionala sporul de confidentialitate. Adica creier pane. Cum adica, spor de confidentialitate? E invers! Cand lucrezi cu date secrete, cand trebuie sa dai dovada de confidentialitate, atunci trebuie sa semnezi un angajament in acest sens, cu sanctiunile corespunzatoare, nu sa primesti spor! Daca lucrezi in domeniul acesta, in care nu te obliga nimeni sa intri, dimpotriva, vei fi sanctionat, nu premiat, pentru ca nu faci comert cu date secrete.

Asa as face, premierul sa spuna da, domnule, le taiem si sa vina Curtea sa ne spuna ca sunt bune si trebuie mentinute. Dar nu face asta, pentru ca balanseaza intre meserias si politica. Nu are ce face”, a mai spus CTP.

Sursa: aktual24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.