Amenda de 300 de euro pentru romanii care nu voteaza. Propunere a senatorului PSD Felix Stroe: „Cei care nu se prezinta la vot, fara motive intemeiate, sa fie sanctionati”

Senatorul PSD Felix Stroe cere introducerea votului obligatoriu in Romania. El propune ca romanii care refuza sa voteze sa fie amendati cu 300 de euro.


„Mi se pare foarte corect, de asemenea, ca cetateanul sa vina la vot. Sunt tari care sanctioneaza absenteismul la vot. Va dau exemplu – Grecia – 100 de euro daca nu merg oamenii la vot. Vrem sa determinam cetatenii sa isi recapete increderea in democratie. Democratia nu se poate fara pluripartidism. Alegerile ca sa fie legitime trebuie sa fie un numar cat mai mare cel mai mare la vot.

Vom propune, noi parlamentarii constanteni vom avea mai multe initiative – in domeniul sanatatii, cu politicienii care nu isi onoreaza promisiunile si, personal, lucrez la aceasta propunere ca cei care nu se prezinta la vot, fara motive intemeiate, sa fie sanctionati. Se tiparesc voturi, se mobilizeaza personal. Vom propune amenda pentru cei care nu merg la vot. Daca lumea e apta, trebuie sa mearga la vot. 300 de euro amenda, de exemplu”, a declarat Felix Stroe la inaugurarea cabinetului parlamentar din Constanta.

De asemenea, acesta a punctat ca si alesii locali si parlamentarii ar trebui sanctionati daca promit lucruri in campania electorala pe care nu le pun in aplicare in timpul mandatului.

„Lucram la o initiativa legislativa care speram sa aiba acceptul unei cat mai mari majoritati din Parlament, dupa modelul unor democratii europene. Alesii locali, respectiv comunali, judeteni, sau parlamentarii, sa poata fi trasi la raspundere, in cazul in care promit ceva in campanie electorala si nu isi onoreaza promisiunile. Cred ca este normal ca respectul fata de electorat, respectul elementar este sa iti onorezi promisiunile electorale. Asa cum si in alte tari, putine, dar de ce sa nu fim cu un pas inainte, cei care promit si ajunge omul primar sau parlamentar si nu isi onoreaza promisiunile, sa fie trasi la raspundere, macar contraventional. Se practica in Islanda, de exemplu”, a mai sustinut Stroe.

Sursa” aktual24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.